«Ти не їси м’ясо?! А що ти тоді можеш їсти?!»

3
0

vegetarian-06

За статистикою, в Україні «не мають, що їсти» 5,2% людей, тобто два мільйони українців не споживають м’яса. Така самовільна відмова від тваринної їжі може здатися божевіллям для м’ясоїдів. Вони вступають у полемічні дискусії, намагаються привести до тями «нещасних». Але навіщо, якщо життю вегетаріанця нічого не загрожує, його харчування корисне і різноманітне?

Згідно з дослідженнями, більшість тих, хто відмовляється від споживання тваринних продуктів, – молоді люди від 18 до 29 років. Крім того, у цій віковій категорії більшість обирає веганство – повну відмова від продуктів тваринного походження: риба, м’ясо, яйця, молоко. На превеликий жаль, старшому поколінню важко зрозуміти підґрунтя такого стилю життя і харчування через брак інформації, тому коли ти кажеш бабці, що ти веган і не їси м’яса, їй чується – сектант. Для них це особиста поразка, коли онук відмовляється їсти щойно зварений холодець, натомість випрошуючи зварити гороховий суп. А сімейні посиденьки перетворюються для вегетаріанця на тортури. Кожен член сім’ї вважає своїм обов’язком нагодувати дитину м’ясом. «Тварин тобі шкода, а рослини – ні?», «не зможеш народити», «тобі не вистачає вітамінів» – ці та інші аргументи вони вважають ну дуже переконливими. На мою думку, найкраще з усього, що вони коли-небудь говорили це – ТИ НІЧОГО НЕ ЇСИ!

Насправді вегетаріанство передбачає, в першу чергу, пильне спостереження за своїм здоров’ям, тому від продуктів харчування багато залежить. Але для того, щоби реалізувати гіпотетичні переваги вегетаріанства, м’ясо треба буде замінити продуктами з відповідною поживною цінністю. Продукти тваринного походження містять більше поживних (калорійних) речовин, ніж основна вегетаріанська їжа – зерно і рис. А тому правильний вибір замінників матиме вирішальне значення – особливо для тих людей, хто справді недоїдає, а їхня кількість у світі сьогодні перевищує два мільярди…

Ось уже три роки я «нічого не їм». Відмовилась від м’яса та інших тваринних продуктів легко. Та це не означає, що я постійно голодна. Кожен свій ранок починаю з вівсяної каші з медом і фруктами, додаю в неї трохи чіа – зерна багаті на Омега-3, перекушую фруктами або дієтичними хлібцями, на обід їм кашу, часто це гречка. Іноді готую суп із сочевиці, вечеряю салатом з фалафелем (нутові котлетки). Протягом дня я вживаю дуже багато фруктів і овочів та інших продуктів, які здатні замінити білок. В основному беру його із бобових рослин: вони здатні насити організм протеїном. Завдяки такому харчуванню у мене покращилась якість шкіри, нігтів, волосся. А ще я повністю забула, що таке здуття і печія.

17750

Вчені з Міжнародного центру тропічного сільського господарства в Колумбії стверджують, що у розвинених країнах вегетаріанство принесе масу переваг для навколишнього середовища і здоров’я. На 80% збільшиться площа сільськогосподарських угідь, на 60% знизяться викиди шкідливих газів від харчової промисловості, зменшиться рівень смертності на 6-10%. Це станеться завдяки виключенню з раціону червоного м’яса, а також зниженню калорійності їжі та збільшенню споживання фруктів і овочів. А якщо всі перейдуть на веганську дієту, переваг для здоров’я буде ще більше.

Але, на щастя для людей, які не уявляють без м’яса свого життя, або на жаль для тих, хто дотримується протилежного, щоб поліпшити екологічну ситуацію, навертати до вегетаріанства або веганства весь світ зовсім не обов’язково.

Головне – це помірність у частоті й обсягах споживання м’яса. Дослідження довели, що просте виконання дієтичних рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я лише в одній Великій Британії знизить викиди парникових газів на 17%. Ця цифра скоротиться ще на 40%, якщо громадяни приберуть зі свого раціону продукти тваринного походження та закуски з переробленого м’яса.

Анастасія Пісна

Анастасія Пісна – студентка факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка

Прокоментуйте

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Вам сподобається